Всички в джаза, всички в Банско - това е мотото, под

...
Всички в джаза, всички в Банско - това е мотото, под
Коментари Харесай

Всички в джаза, всички в Банско

" Всички в джаза, всички в Банско " -  това е мотото, под което ще премине тазгодишното 25-о издание на джаз фестивала в Банско.

Традиционен за летния сезон, трансформирал се в емблема и сплотяващ културата на града с традициите на джаз изкуството , фестивалът е обогатен от персони и събития, които ще се случат единствено и само в полите на Пирин.

На конференция медиите бяха осведомени с джаз и културната лятна стратегия на Банско. Кметът - Иван Кадев, дружно с Лили Големанова от БНР, проф. Стефка Оникян от Националната музикална академия, Живко Василев - музикант, Илияна Щерева - Иванова от Асоциацията на фестивалите в България и Светослав Николов от Джаз ФМ Радио, показаха главните звезди и стратегия, на които от 6 до 13 август всеки посетител и гражданин на Банско може да се наслаждения.

Водещи на фестивала ще са точно Светослав Николов и Таня Иванова. Миналата година фестивалът мина при огромен интерес. Това постанова да дадем освен това тази година. Имаме мощно интернационално присъединяване.

" Също по този начин джазът ще има и своя академия, където актьори от младежката сцена ще се изявяват, а по-късно ще вземат участие в майсторския клас, дружно с огромните имена на джаз изкуството. Следобедните часове пък ще има джаз импровизации на центъра на града ", сподели Иван Кадев.

Той съобщи още, че тази година са положени огромни старания за основаването на една богата културно-спортна стратегия. „ Ще отпразнуваме 25 години джаз в Банско с доста съпътстващи събития “, добави Кадев.
 БГНЕС
Илияна Щерева съобщи: „ Джаз фестивалът от предходната година сложи сложната задача да се надгражда програмата. Тази година ще има 20 концерта, изпълнени от 18 актьори, измежду които и български “.

Хедлайнери ще бъдат реализатори от Бразилия и Унгария. Силно наличие ще имат дамите - джаз дамите... от Израел, Бразилия, Италия и Камелия Тодорова като българско наличие.

Милица Главнишка пък ще открие фестивала. Сред изпълнителите още е и спечелилият от Евровизия в Киев, с който пък ще завърши фестивалът. „ Джазът ще звучи непрекъснато “, сподели Щерева.

„ Надграждането е алегорично за тази музика. Всички имена ще доставят голямо наслаждение на публиката и ще дадат подтик на младите актьори “, съобщи Светослав Николов.
25-годишнината от джаза на банска сцена ще се означи и със специфични планове, измежду които взаимното присъединяване на задгранични и български актьори.

„ Ще взе участие арменската вокалистка Арти Петрусян, която е двойничка на Джулия Робъртс. Тя ще пее на четири езика - арменски, френски, португалски, а на български ще извърши химна “, сподели Любомир Денев, който се включи онлайн в конференцията.

Холандската група „ Арифа “, в която няма нито един холандец по националност ще плени публиката, защото в нея има и българско присъединяване - това на Живко Василев. Той ще свири на дудук дружно с реализатори от Турция, Германия и Унгария, обединени от „ Арифа “. Те ще показват едно „ Пътешествие по Дунава “.
 БГНЕС
Специално на българска сцена на пък на всичко тъмно в Украйна идва Дмитро Радзетски от „ Радз банд “. Изпълненията на Дмитро и брат му Сергей ще бъдат показани в Банско.

Това издание на фестивала значи, че България става част от интернационалната културна сцена. За първи път в България, и то в Банско, идва Христо Вичев. Той е роден в Съединени американски щати и е прочут джаз реализатор, който не е посещавал родината си.

Проф. Оникян даде повече информация за майсторския клас, където младите реализатори се срещат със звездите на джаза. „ Когато човек владее джаза, владее музиката. Джазът изисква сериозна подготовка. Има музика за главата, музика за душата и музика за краката. Джазът е за главата.

Той дава свободата да се импровизира “, сподели Оникян. Кметът Кадев разгласи и част от културната стратегия, направена от Община Банско. Тя стартира от средата на май до края на септември.

В нея са включени обичайните: церемониал на ретро коли, ендуро надпревари, изложения и културни вечери, фолклорен фестивал, панаир на занаятите, оперен фестивал, кино вечер и Дни на българското кино, концерт на самодейните сформира, кулинарен празник, Банско филм фест, маратонът „ Пирин Ултра “.

Новото в програмата е, че сред 23 и 26 юни е проведен фестивал на учебните оркестри. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР